wybrać ekspres do kawy dobrze?

wybrać ekspres do kawy dobrze? czyli profesjonalne ekspresy do kawy ygotowywaniem kawy. Istnieją specjalne szkolenia dla baristów, często prowadzone przez firmy zajmujące się dystrybucją wysokiej jakości kawy. Kursy dla baristów obejmują naukę takich umiejętności, jak

Dodane: 11-09-2020 06:49
wybrać ekspres do kawy dobrze?

profesjonalne ekspresy do kawy


Szkolenia dla baristów

Termin barista pochodzi z języka włoskiego i w dosłownym tłumaczeniu oznacza barmana. Osoba zwana baristą zajmuje się profesjonalnie parzeniem i przygotowywaniem kawy. Istnieją specjalne szkolenia dla baristów, często prowadzone przez firmy zajmujące się dystrybucją wysokiej jakości kawy. Kursy dla baristów obejmują naukę takich umiejętności, jak rozpoznawanie gatunków kawy, przygotowywanie kawy różnymi metodami parzenia oraz odpowiednie podawanie i dekorowanie napoju. Kursy dla baristów są prowadzone przez doświadczone osoby, które dysponują szeroką wiedzą na temat kawy oraz sposobów jej przyrządzania. Szkolenia mogą być prowadzone indywidualnie lub w grupach. Szkolenia dla baristów są dobrym sposobem na przeszkolenie pracowników zatrudnionych w branży gastronomicznej. Na kurs dla baristów mogą się wybrać także osoby chcące we własnym zakresie poszerzyć swoją wiedzę o rodzajach i gatunkach kawy. Kurs dla baristów może obejmować także naukę z zakresu obsługi klienta kawiarni lub innego lokalu, co również jest przydatną umiejętnością.


Tradycyjne typy kawy

Istnieje wiele sposobów przyrządzania oraz parzenia kawy, które są różne w poszczególnych częściach świata. Rodzaje kaw podawane w europejskich kawiarniach pochodzą głównie z Włoch, gdzie powstało wiele sposobów przyrządzania napoju kawowego. Jednym z najpopularniejszych rodzajów kawy jest tak zwane espresso, którego tradycja picia narodziła się właśnie we Włoszech. Wiele typów kawy oferowanych w kawiarniach pochodzi z Włoch, dlatego kawiarnie często zaopatrują się we włoskie kawy sprzedawane przez dystrybutora. Innym bardzo popularnym i powszechnie znanym rodzajem kawy jest cappuccino, które jest napojem kawowym z dodatkiem spienionego mleka z odrobiną startej czekolady lub kakao na wierzchu delikatnej pianki. Często serwowanym typem kawy jest latte macchiato, które także pochodzi z Włoch. Można wyróżnić jeszcze takie rodzaje kawy, jak flat white, americano czy caffe latte. Każdy rodzaj kawy podawany w gastronomii jest przyrządzany z wysokiej jakości kawy ziarnistej sprowadzanej przez dystrybutora wprost od producentów.


Ile kosztuje dobrej jakości kawa

profesjonalne ekspresy do kawy

Współcześnie kawa nie jest towarem tak ekskluzywnym, jak niegdyś. Obecnie kawę pije się w wielu miejscach na świecie i stanowi jeden z najczęściej eksportowanych towarów. Niemal w każdym sklepie można znaleźć paczki ze zmieloną lub rozpuszczalną kawą, jednak zakup wysokiej jakości kawy ziarnistej nie jest już tak prosty. Dystrybutor kawy zajmuje się sprowadzaniem wysokiej jakości ziarnistej kawy wprost od producenta, a później sprzedażą kawy klientom na danym obszarze. Ceny kawy ziarnistej, która jest wysokiej jakości, będą się różniły w zależności od tego, z jakich upraw pochodzi kawa oraz od tego, jaką metodę palenia ziaren wykorzystano. Wysokiej jakości kawy ziarniste muszą nieco kosztować, chociażby z tego względu, że proces ich uprawy oraz właściwej obróbki wymaga więcej czasu. Za jedne z najlepszych jakościowo kaw są uważane kawy włoskie, pochodzące od włoskich producentów. Cena na kilogram dobrej jakości kawy ziarnistej to wydatek od okołu 50 złotych, mogący sięgać aż do 120 złotych, w zależności od wybranej mieszanki ziaren kawowca.


Ska wywodzi się tradycja picia kawy w Europie

Kawa posiada wielu wielbicieli w różnych częściach świata, a każda kultura wytworzyła nieco inne sposoby przyrządzania napoju kawowego. Samych początków picia kawy można dopatrywać się w Etiopii oraz na Bliskim Wschodzie. Jednak metody parzenia kawy znane do dziś pochodzą z Włoch, które zapoczątkowały tradycję picia kawy w Europie. Obecnie włoskie kawy są znane jako jedne z najlepszych jakościowo kaw, a większość kawiarni w Europie przypomina te włoskie. We Włoszech także skonstruowano pierwszy ekspres do kawy umożliwiający przyrządzenie espresso. W różnych częściach świata wytworzono inne tradycje dotyczące parzenia kawy oraz preferowanego rodzaju ziaren. Wiele krajów posiada bogate tradycje związane z piciem kawy, jednak w Europie do tradycji picia kawy bez wątpienia najbardziej przyczyniły się Włochy. Wysokiej jakości kawy włoskie są doceniane przez szerokie grono smakoszy i są używane zarówno w gastronomii, jak i w zaciszu domowym. Wiele oferowanych kaw w lokalach i restauracjach pochodzi właśnie z tradycji włoskiego przyrządzania kawy.